top of page
  • Curs seo gratuit

Cum sa Scrii o Carte Tip Produs Informational in 11 Etape

Astazi, iti prezint 11 etape prin care poti invata cum sa scrii o carte.

cum sa scrii o carte

Exista 2 tipuri de carti: • continut plin de naratiune cu succesiuni de evenimente Aici intra romanale pe care le-ai studiat in liceu.

In acest caz, nu exista un sistem clar de elaborare.


Naratiunea este o succesiune de evenimente.

Poate vrei sa scrii un roman, poate o poveste sau un basm.


Ai nevoie de personaje.


Ai nevoie de un fir epic si de un subiect foarte interesant.


Nu voi intra in asemenea detalii. Scrierea unui roman nu respecta neaparat un anumit sistem de pasi.

Pe acest site, ma intereseaza sa prezint cum scrii un produs informational. • format tip enumeratie sau produs informational structurat


Iti voi vorbi despre conceperea formatului tip "enumeratie".

Spre exemplu, poti crea o carte in care sa scri despre 50 de sfaturi despre X sau Y.


Acestea pot fi relativ usor de creat. Exemple clare:


• 100 de idei de afaceri • 50 de sfaturi pentru antreprenori Toate etapele vanzarii pe internet


Acestea sunt doar niste simple exemplu. Sunt sigur ca deja ai inteles ideea.

Avantajul acestui sistem este ca nu trebuie sa ti cont de o a anumita ordine logica. Poti prezenta acele idei in ce ordine doresti. Totusi, va trebui sa faci o clasificare a lor pe categori. Este mult mai usor decat in cazul unui roman.


Cum sa scrii o carte in 11 pasi folosind principii solide


Asadar, e timpul sa intram in adevaratul subiect. Am structurat cronologic aceasi pasi. Acest mod te va ajuta sa incepi exact cu ce trebuie si sa termini cu finalizarea carti.

1. Realizeaza un profil al cititorului tau


E necesar sa stii cui se adreseaza cartea ta. Fara cititori interesati in acel domeniu, eforturile tale nu vor fi fructificate. Realizeaza un portret robot al cititorului tau. Tu trebuie sa stii inainte de a scrie daca exista persoane interesate de acel subiect. Analizeaza ce anume cere piata. Prezinta interes aceel subiect pentru o masa de oameni? Cauta o problema acuta a oamenilor, apoi incearca sa o rezolvi oferind informatie.


2. Colecteaza toate ideile utile pentru a invata cum sa scrii o carte


Toate ideile potrivite trebuiesc colectate de la inceput. Exploreaza noi surse de inspiratie.

Scrie aceste idei intr-un document. De fapt, scrie fiecare idee pe care o consideri buna.

In timp, se vor strange multe idei pe care va trebui sa le implementezi.


3. Incepe prin a stabili o structura a viitoarei tale carti


In functie de aceste idei, se va dezvolta toata structura cartii.

Stabileste ideile intr-o ordine cronologica. Iti mai amintesti structura clasica invata la orele de limba romana? Introducerea, cuprinsul si incheierea sunt parti fundamentale dintr-o carte. Introducerea reprezinta o previzualizare. Aceasta are rolul de a-l informa pe cititorul tau despre ce anume e aceea carte. Spune-i in introducere care sunt lucrurile pe care le invata. E important sa concepi o introducere buna.

Aceasta reprezinta prima impresie asupra carti.


4. Alege un titlu relevant cartii care sa reprezinte continutul


Care e prima informatie pe care o va auzi cititorul tau?

Titlul cartii. Acesta este crucial, pentru ca creeaza intreaga previzualizare. Titlul si coperta cartii sunt primele lucruri pe care le va cunoaste. Acestea ii va schimba cumva decizia. Inainte de a cumpara, cititorul tau se va intreba: "Ma poate ajuta aceasta carte? Este ceea ce am eu nevoie?" Pana sa citeasca vreo recenzie, el vede titlul. Daca acesta pare potrivit sau crede ca il va ajuta, atunci va face un pas inainte. Va cauta pareri ale altor clienti care au cumparat aceea carte. Va cauta recenzi sa se informeze mai bine despre produs. De aceea, e chiar important sa alegi un titlu potrivit. Clar pana aici, dar cum poti alege un titlul potrivit? • insereaza un beneficiu in titlu Are de castigat cititorul tau daca citeste cartea ta?


Cand el vede in titlu o informatie care l-ar putea ajuta, atunci creste interesul sau in legatura cu aceea carte. Deciziile sunt luate de clienti in functie de cat cred ca ii ajuta un anumit produs.

Atunci cand ei simt ca au de castigat, decizia de a cumpara e mai rapida. Acelasi lucru e valabil si in fiecare articol scris pe blog. Crezi ca va da cineva click pe un titlu plictisitor, banal? Slabe sanse. Construieste titluri puternice care sa reprezinte bine continutul. • insereaza numere, statistici sau procente Numerele si procentele ofera exactitate. De aceea, ele functioneaza bine si in publicitate. Nu uita, titlul trebuie sa se asorteze cu imaginea cartii. Acesta trebuie sa reprezinte foarte bine continutul.


5. Stabileste o doza zilnica de munca efectuata constant


Scrierea unei carti este un proces care se deruleaza in timp.


Ai ideile necesare, stii acum care e subiectul. Iti recomand sa iti stabilesti o doza de munca pe care o vei face zilnic.


Important este ca acesta doza sa fie constanta. Scrie aproximativ aceiasi cantitate in fiecare zi.


Respecta acest lucru pentru a putea finaliza cartea. Poti stabili o limita de cuvinte pe care sa o depasesti. Eu lucrez pe acelasi principiu: mi-am propus sa scri 500 de cuvinte zilnic si sa ma tin de acesta promisiune. Tu, poti scrie un anumit numar de propozitii sau de idei.


6. Dizolva lipsa de inspiratiei aplicand diverse strategii


Chiar si cei mai buni scriitori au crize de inspiratie. Sunt momente mai putin placute in care nu stii ce sa mai scri. Parca orice idee iti vine, nu suna bine sau nu se potriveste. Se poate intampla sa cunosti acel subiect in detaliu. Insa, uneori te-ai blocat sau si nu te mai poti exprima. Poate intr-o zi e dificil sa iti gasesti vocea de scriitor. Se poate intampla oricui. Mi se intampla si mie. Nu trebuie sa lasi aceasta problema sa te opreasca. • mareste doza de scris zilnica Aceste blocaje apar mai mult din lipsa de exersare. Cu cat vei exersa mai mult. Priveste scrisul ca pe un maraton. De fiecare data, incearca sa scri mai mult si mai bine. • exerseaza abilitatea de imbina cuvintele Foloseste mereu alte cuvinte. Foloseste cuvintele intr-o ordine diferita. Incearca sa transmiti aceiasi idee folosind alte cuvinte. Sunt exercitii care te vor ajuta sa iti dezvolti stilul de scris. • citeste alte carti si modeleaza-ti modul de exprimare Multi te vor sfatui sa citesti mult. Doar citind si alte carti de calitate, vei putea sa-ti concepi o exprimare cursiva.


7. Foloseste fraze clare si scurte


Modul de scriere al romanelor din liceu este inimaginabil de plictisitor. Un paragraf, se poate intinde pe jumatate de pagina.


Este un mod ineficieint de a prezenta o informatie. Nu vad care e sensul frazelor exagerat de lungi.

Tu trebuie sa faci informatia accesibila. Nu toata lumea are rabdare sa citeasca o fraza interminabila. Foloseste fraze scurte si prezinta tot ce ai de spus pe rand.


Care sunt avantejele?


Vei putea exprima mult mai usor o idee. Cititorul o va putea consuma mai rapid informatia.


Asta e in realitate ceea ce doresti tu.


8. Dezvolta-ti un stil de scris cu impact


Nu e suficient ca stilul tau de scris sa fie accesibil. Cuvintele tale vor ajunge mai rapid in mintea cititorului. E nevoie ca sa-ti texturezi un stil de scris care are impact. Poti insera fraze ce contin emotii puternice.


Tot ce faci tu este sa atraga atentia cititorului. Nu iti recomand abuzezi de aceste cuvinte. Foloseste-le doar acolo unde consideri ca e necesar.


Mai mult, trebuie sa menti atentia cititorului tau. Cartea ta trebuie sa fie un consumator de atentie. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa lasi cititorul sa se plicitiseasca. Modalitate prin care este transmisa o informatie conteaza mai mult decat continutul informatiei. Acelasi principiu e valabil si in publicitate.


E mai important modul in care prezentat acest acel produs decat chiar calitatea produsului.

Sunt unele discursuri memorabile care mi-au ramas intiparite in minte. Mi-au placut mult aceste discursuri, tocmai pentru ca modul de transmitere al mesajului era captivant.


9. Reciteste si corecteaza cartea inainte de final


Sa presupunem ca ai finalizat cartea. Reciteste tot continutul, scaneaza si observa daca mesajul tau contine greseli: • probleme de exprimare Probleme de exprimare creeaza confuzie intr-un text. De aceea, corecteaza-le rapid pentru a oferi claritate.


• cuvinte introduse artificial in context


Nu e nevoie de prea multe cuvinte in plus. Atat timp cat mesajul tau transmite ce e necesar, e ok.

Evita limbajul artificial.

Exista si articole, carti, resurse care contin un limbaj care nu transmite mai nimic.


Se intampla asta, pentru ca autorii nu nimic clar de spus.


10. Foloseste un program de corectare a greselilor gramatice

Chiar daca informatia ta e de geniala.. Chiar daca expui tot continutul intr-o maniera accesibil... Cand cititorii vor intampina o greseala de exprimare sau gramatica, calitatea informatiei se va diminua putin in ochii lor. Nu iti poti permite asemenea greseli. Continutul intregii carti trebuie sa fie impecabil. Cel mai bine este sa verifici tot textul folosind o unealta. Iti recomand Grammarly for Chrome (O extensie pentru browser care corecteaza greselile gramaticale).


Se poate intampla sa ai litere incrucisate (aceste greseli apar cand scri la tastatura).


11. Valideaza-ti ideile solicitand parerea expertilor


Ai totul acum pus la punct. Banuiesti ca mai sunt inca cateva etape de parcurs. Este usor sa te supraestimezi. Uneori, esti asa de entuziasmat, incat crezi ca ai cea mai buna carte.

Stiu asta, pentru ca mi s-a intamplat personal.


Insa parerea ta despre propria munca nu e intodeauna realista. Consider ca e necesar sa ti cont de parerea celor avizati. Tu de unul singur, nu poti sti daca o idee e eficienta.


Colecteaza impresiile celor avizat in acest domeniu. Dupa ce obti validare, atunci iti recomand sa vinzi cartea. Acestea sunt sfaturile mele despre cum sa scrii o carte. Cunosti persoane care vor sa scrie o carte? Atunci, iti sugerez sa distribui acest articol. Sunt sigur ca aceste informatii il vor ajuta. Te-au ajutat aceste informatii sa inveti cum sa scrii o carte? Sunt curios care e parerea ta.


Lasa-mi te rog un comentariu mai jos!

508 afișări0 comentarii
bottom of page